BPIF meet elk kwartaal de stemming in de Britse grafische industrie. Sinds 2016 houdt ze bovendien een 'Brexit Barometer' bij, om te zien hoe de branche denkt over het aanstaande vertrek uit de EU. Voor het laatste kwartaal van 2018 wordt weliswaar een opleving in de activiteiten verwacht, maar 'Brexit' heeft zich nu in de top 3 van belangrijkste kopzorgen genesteld (na 'prijsconcurrentie' en 'stijgende papierkosten').

De onzekerheid over Brexit heeft een dieptepunt bereikt: terwijl niemand nog het vakje 'vol vertrouwen' durft aan te kruisen, zegt 38% 'enigszins onzeker' en inmiddels 22% 'zeer onzeker' te zijn. De Barometer slaat daarmee door naar -75, het laagste niveau ooit. Drukkers maken zich vooral zorgen over de dreiging van stijgende kosten, importtarieven en krapte op de arbeidsmarkt. Om er zeker van te zijn dat er straks geen gebrek aan materialen ontstaat, raadt BPIF-topman Charles Jarrold zijn leden aan te inventariseren waar hun materialen vandaan komen: "Niet alle bedrijven hebben het geld of de ruimte om voorraden in te slaan, maar het is zeker goed om na te gaan welke maatregelen leveranciers nemen om er voor te zorgen dat de logistieke aanvoer niet in gevaar komt." Ondertussen zegt 17% van de bedrijven al extra voorraad van bepaalde materialen aan te leggen en nog eens 25% is van plan dat te gaan doen.

BPIF meet elk kwartaal de stemming in de Britse grafische industrie. Sinds 2016 houdt ze bovendien een 'Brexit Barometer' bij, om te zien hoe de branche denkt over het aanstaande vertrek uit de EU. Voor het laatste kwartaal van 2018 wordt weliswaar een opleving in de activiteiten verwacht, maar 'Brexit' heeft zich nu in de top 3 van belangrijkste kopzorgen genesteld (na 'prijsconcurrentie' en 'stijgende papierkosten').De onzekerheid over Brexit heeft een dieptepunt bereikt: terwijl niemand nog het vakje 'vol vertrouwen' durft aan te kruisen, zegt 38% 'enigszins onzeker' en inmiddels 22% 'zeer onzeker' te zijn. De Barometer slaat daarmee door naar -75, het laagste niveau ooit. Drukkers maken zich vooral zorgen over de dreiging van stijgende kosten, importtarieven en krapte op de arbeidsmarkt. Om er zeker van te zijn dat er straks geen gebrek aan materialen ontstaat, raadt BPIF-topman Charles Jarrold zijn leden aan te inventariseren waar hun materialen vandaan komen: "Niet alle bedrijven hebben het geld of de ruimte om voorraden in te slaan, maar het is zeker goed om na te gaan welke maatregelen leveranciers nemen om er voor te zorgen dat de logistieke aanvoer niet in gevaar komt." Ondertussen zegt 17% van de bedrijven al extra voorraad van bepaalde materialen aan te leggen en nog eens 25% is van plan dat te gaan doen.